Ad Code

Dainik Bhaskar Quiz 8 Answers Today 8th August 2022 : Aao Jane Apna Bharat दैनिक भास्कर नॉलेज क्विज़ Link

Dainik Bhaskar Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers : For 8 August 2022. Dainik Bhaskar Quiz Answers 8 August 2022, dainik bhaskar quiz answers today, dainik bhaskar quiz app, dainik bhaskar quiz link , EE bhaskar quiz aao jane apna bharat quiz answers today, दैनिक भास्कर आWओ जाने अपना भारत क्विज 2022 , aao jane apna bharat quiz , aao jane apna bharat quiz, aao jane apna bharat quiz link , dainik bhaskar quiz aao jane apna bharat quiz 8 answers today. Play " Dainik Bhaskar Quiz 8 "for aao jane apna bharat and stand a chance to win cash prizes. So play " दैनिक भास्कर क्विज़ 8"

aao jane apna bharat quiz,dainik bhaskar quiz 8 , 8th August 2022
Dainik Bhaskar Aao Jane Apna Bharat Quiz 


Amazon Great Freedom Festival Sale 2022 Now Live . For Best Deals and Offers Available on Telegram Channel JOIN NOW

Telegram Link - Click Here

Also Read : Amazon Daily Quiz Answers Today 8 August 2022 Win ₹1000 Pay Balance

Also Read : KBC IDFC First Bank Daily Offline Quiz Answers Today 8 August 2022, Win Exciting Prizes

Also Read Amazon Funzone Stars Daily Quiz Answers Today 8 August 2022 Win 5 Star Redeem as Pay Balance


Hello,

Ag trick readers welcome to our website blog agtrick.xyz .An our blog you can get latest news update,flipkart quiz amazon Quiz,daily quiz, crypto quiz answers today, current affairs today and many more updates. Today we will says about dainik bhaskar quiz ,That quiz also known as Dainik Bhaskar Aao Jane Apna Bharat Quiz , That Quiz will available on Dainik Bhaskar quiz link, This quiz contest will starts everyday at 6:00am. here we provide all details about how to participate dainik bhaskar quiz 8 answers today ,how to play this contest through quiz link.  So be ready for next quiz contest .


Upcoming Giveaway Rs.25 Cash back on Mobikwik Recharge and Bill Payment

Join Quickly on Telegram Channel
JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL - Click Here
SUBSCRIBE OUR YOUTUBE CHANNEL Click Here


Follow Us On Google News - Click Here 


Also Read. : - Binance Crypto WODL WORDS Quiz Answers Today 8 August 2022


Dainik Bhaskar Quiz Answers Today


How to Play Dainik Bhaskar Quiz 8 ?

  • First of all give a missed call on 9190000072
  • After Miss call you will receive a confirmation message from dainik bhaskar news paper
  • That message you can get 3 links for playing of contest. Such as Marathi ,Hindi and Gujarati language.
  • Click on that link as your choice . That link you can find a google form , that form fill your mobile number,name,gender and gave these answers correctly 
  • If you are lucky you will get cash prize
  • Here we provides dainik bhaskar online quiz link

Hindi Language -  Click Here
Gujarati Language -  Click Here
Marathi Language - Click Here

Dainik Bhaskar Quiz 8 Question ( 8th August 2022 ) 

Direct link :- Click Here 


Dainik Bhaskar Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers Today

दैनिक भास्कर आओ जाने अपना भारत Quiz 8

Dainik Bhaskar Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 8 August 2022 :- Refresh here


Q1. विदेशी जमीन पर भारतीय ध्वज लहराने वाले पहले भारतीय कौन थे?

(A) हर दयाल

(B) हजरत महल

(C) भीकाजी कामा


Answer : भीकाजी कामा


Q2. पहला भारतीय स्पिनर कौन है जिसने  दो बार वनडे क्रिकेट में हैट्रिक ली?

(A) कुलदीप यादव

(B) बिशन सिंह बेदी

(C) अनिल कुंबले


Answer : कुलदीप यादव


Q3. भारत की सबसे चौड़ी नदी कौन-सी है ?

(A) ब्रह्मपुत्र

(B) गोमती

(C) गंगा


Answer : ब्रह्मपुत्र

Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 7 August 2022

Q1. भारत का 'महान वृद्ध' किसे कहते हैं?


A. महात्मा गांधी 

B. बाल गंगाधर तिलक

C. दादाभाई नौरोजी 


Answer : दादाभाई नौरोजी 


Q2. दक्षिण भारत की गंगा किसे कहते हैं ?


A. कावेरी 

B. तुंगभद्र 

C. गोदावरी


Answer : गोदावरी


Q3. अंग्रेजों की ग्रीष्मकालीन राजधानी कहां थी?


A. ऊटी 

B. शिमला 

C. दार्जीलिंग


Answer : शिमला


Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 6 August 2022

Q1. भारत ने अपना पहला टेस्ट मैच किस वर्ष खेला था ?


A. 1930 

B. 1947 

C. 1933 


Answer : 1933

Q2. रानी लक्ष्मीबाई किस उम्र में वीरगति को प्राप्त हुई?


A. 35 

B. 17 

C. 29


Answer : 29


Q3. सिविल सेवा के लिए प्रतियोगी परीक्षा कब लागू हुई?


A. 1927 

B. 1922 

C. 1858


Answer : 1922

Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 5 August 2022

Q1. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?

(A) सिन्धु घाटी अवधि में

(B) आर्य अवधि में

(C) वैदिक अवधि में


Answer : आर्य अवधि में


Q2. भारत का राष्ट्रीय जलीय जीव कौनसा है?

(A) ब्लू व्हेल

(B) मगरमच्छ

(C) डॉल्फिन


Answer : डॉल्फिन


Q3. पीने के पानी के लिए सत्याग्रह किसने शुरू किया? 

(A) ज्योतिबा फुले

(B) भीमराव अंबेडकर

(C) महात्मा गांधी


Answer : भीमराव अंबेडकर


Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 4 August 2022

1. भारत में सबसे ज्यादा दूध किस राज्य में उत्पादित होता है ?

(A) पंजाब

(B) हरियाणा

(C) उत्तर प्रदेश


Answer : उत्तर प्रदेश


2. इनमें से कौन भारत की सबसे प्राचीन फुटबॉल प्रतियोगिता है ?

(A) डूरंड कप

B) डी.सी.एम. ट्रॉफी

(C) आई.एफ़.ए. शील्ड


Answer : डूरंड कप


3. भारत में सर्वाधिक निर्यात होने वाली सब्जी है ?

(A) आलू

(B) भिन्डी

(C) प्याज


Answer : प्याज

Aao Jane Apna Bharat Quiz Answers 3 August 2022

1. भारत रत्न प्राप्त करने वाली पहली महिला कौन थी?

A. मदर टेरेसा

B. श्रीमती इंदिरा गाँधी

C. अरुणा आसफ अली


Answer : श्रीमती इंदिरा गाँधी


2. भारत पहुंचने वाला पहला पुर्तगाली वास्को डि गामा क्या खोजने भारत आया था? 

A. देश

B.bजहाज

C. मसाले


Answer : देश


3. भारत में बनी पहली रंगीन फिल्म कौन सी थी?

A. राजा हरीशचंद्र

B. आलम आरा

C. किसान कन्या


Answer : किसान कन्या


Conclusion 

I hope this information will help you for playing dainik bhaskar quiz competition. So daily visit our website and support us for fast updates

Image source : Dainik Bhaskar App

Post a Comment

0 Comments